Logo

Prefab bouw

Systeembouw (prefabriceerde bouwen) is een budgetvriendelijke en snelle manier van bouwen, het wordt ook wel traditionele geautomatiseerd bouwen genoemd. Een groot deel van de kosten wordt niet op de bouwplaats, maar in de werkplaats of in de fabriek gemaakt, omdat daar een aantal arbeidsintensieve onderdelen van de woning worden vervaardigd. Denk daarbij aan betonnen vloeren en wanden. De omstandigheden binnen zijn hiervoor idealer dan in de buitenlucht. Op de bouwplaats kunnen deze onderdelen in een van tevoren bepaalde volgorde direct op de juiste plek worden gezet. Dat maakt van prefabricage een snel bouwproces. Het casco staat in een mum van tijd. Dat heeft als voordeel dat de woning snel wind- en waterdicht kan worden afgewerkt. Bovendien brengt het bouwen met prefab elementen weinig rommel en afval met zich mee.

 

De volgorde van systeembouw is als volgt. Eerst wordt het hei- en funderingswerk uitgevoerd. Daarna komt er een opbouw op en vervolgens wordt de betonvloer geconstrueerd. Wanneer deze is uitgehard kan worden begonnen aan het casco. De in de fabriek samengestelde elementen worden in korte tijd op de funderingsbalken gemonteerd. In deze elementen zijn de buitenkozijnen en beglaasde ramen al geplaatst. Het gehele systeem past vrijwel naadloos in elkaar en is dan ook maatvast. Ook de dakconstructie is meestal geprefabriceerd. Na het aanbrengen van de prefab topgevel is de woning wind- en waterdicht. De afbouw - zowel buiten (spouwmuur) als binnen - vergt uiteraard nog wel de nodige tijd.

 

Systeembouw wordt soms aangeduid als ‘geautomatiseerde traditionele bouw’. Een term die de lading goed dekt. Want staat de prefab woning eenmaal, dan is deze doorgaans niet van een traditioneel gebouwde woning te onderscheiden. Sterker: houtskeletbouw en houtstapelbouw (logbouw) zijn in de strikte zin van het woord natuurlijk ook voorbeelden van prefab bouwmethoden. Er wordt behoorlijk op de kosten bespaard door een huis te bouwen volgens de prefab methode. De relatief korte bouwtijd zorgt voor minder uitvoerings- en organisatiekosten en verkleint de tijd voor het bouwtoezicht. Wel vereist prefabricage veel voorbereidingstijd voor de uitvoerders. Gespecialiseerde bouwbedrijven hebben dan ook bijna allemaal eigen architecten in dienst. Als opdrachtgever heb je, uitzonderingen daargelaten, dan niet de vrijheid van een ‘eigen’ architect. Daar staat tegenover dat op elk woningontwerp legio variatiemogelijkheden zijn wat betreft afwerking en indeling. Waardoor je als opdrachtgever toch het prettige gevoel krijgt dat je een unieke en op maat gesneden woning ontwerpt. 


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>