Logo
Keuken informatie

Keuken informatie

Wie een nieuwbouw woning betrekt, krijgt te maken met een strakke planning. Want, voordat de muren staan, moet u al weten waar de stopcontacten komen. Met andere woorden, u wordt geacht straks vooruit te denken als het gaat om de indeling van uw woning. Ver vooruit. Waar komt bijvoorbeeld de keuken? Hoe is de indeling? Kiest u voor een kookeiland of komt het aanrechtblad met fornuis tegen de muur. Bovenkasten of planken? Waar komt de keukenverlichting. En, heel belangrijk, wat is uw budget?

Handig daarbij is een stappenplan.

1: Inventariseer

Breng in kaart waar de keuken komt. In een huis dat u laat bouwen, kunt u dat zelf natuurlijk bepalen. Overleg met mensen die hier verstand van hebben en laat u goed adviseren. Vertel ook hoe u de keuken gaat gebruiken en of deze ruimte al dan niet belangrijk voor u is. Met die informatie kan een architect aan de gang gaan.

2: Ontwerp

Kiest u voor een standaard keuken of gaat u voor een eigen ontwerp. Er is tegenwoordig voldoende inspiratie te vinden in tijdschriften als UW Keuken en op het internet. Pinterest en de website UW-keuken.nl zijn mooie voorbeelden van inspiratiebronnen. Vooral de laatste geeft veel extra’s weer in plaats van alleen de mooie plaatjes.

Bij het bepalen van een ontwerp is het vooral belangrijk wie gebruik gaat maken van de keuken. Daar hangt de logistiek mee samen. En hoe de keuken gebruikt gaat worden. Is het de bedoeling dat uw gezin dagelijks een voedzame maaltijd eet of nodigt u regelmatig vrienden uit om een driegangen diner voor te schotelen.

3: Bepaal het budget

Bij het stellen van een budget is het handig om ook de kosten van het leidingwerk en de montage mee te rekenen. Deze bedragen kunnen behoorlijk oplopen en als u er geen rekening mee heeft gehouden, komt u vele malen hoger uit dan de bedoeling was. Zorg ook dat u realistisch blijft naar uzelf wat betreft het bedrag dat u voor uw keuken wil uitgeven. Bekijk prijzen op internet en ga bij verschillende keukenleveranciers langs. Maak ook afspraken om langs te komen. Zij weten hoe dit werkt en geven altijd informatie waar u helemaal niet aan dacht. Keukens plaatsen is een vak.

4: Details

De keuken is bepaald, het budget ook én de plaats waar de keuken moet komen. Dan is het nu tijd voor de details. Goede verlichting is belangrijk. Zorg daarbij dat uw werkblad fel belicht wordt en u niet in uw eigen schaduw staat te snijden straks. Bepaal waar felle lampen komen en waar de sfeerverlichting wordt geplaatst. Heet u de keuze om het werkgedeelte in het daglicht te plaatsen, dan verdient dat de voorkeur. Dan de stopcontacten, hier heeft u er veel van nodig in uw keuken. U kunt er beter eentje teveel plaatsen dan te weinig. Een extra stopcontact kan altijd in een lade of onder een bovenkast worden weggewerkt. Als alles is geregeld, kunt u zich echt met de details bezig houden, zoals de aankleding. Waarschijnlijk het leukste werk. Handdoekhaakjes, kruidenpotjes, kookboeken, theedoeken, messenset, kortom de aankleding van uw keuken.

Bron: UW-keuken.nl


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>