Logo

Houtskeletbouw woningen

 

Houtskeletbouw (Hsb) wint wereldwijd aan populariteit. Dat heeft te maken met de steeds hogere eisen die worden gesteld aan energieverbruik én milieuvriendelijkheid. Hout is puur natuur, terwijl voor de productie alleen zonne-energie nodig is. Bovendien kan hout uitstekend worden hergebruikt. Wereldwijde certificering van productiebossen en -hout moet de beschikbaarheid ook in de toekomst waarborgen. Alle reden om te kiezen voor deze vorm van bouwen. Het principe van houtskeletbouw is eenvoudig: wanden, vloeren en daken zijn opgebouwd uit een open raamwerk van hout. Deze draagconstructie wordt gevuld met isolatiemateriaal en vervolgens bekleed met plaatmateriaal. Met die techniek behoort houtskeletbouw tot de prefabricage bouwmethoden.

 

In Nederland wordt houtskeletbouw meestal toegepast volgens de platformmethode. Dat wil zeggen dat op de wanden een vloer komt te liggen die dan weer dient als platform voor de wanden van de volgende verdieping. Net als bij traditionele bouw is voor de afwerking keuze uit diverse materialen. Zo kunnen de gevels bijvoorbeeld worden afgewerkt met gemetselde baksteen, pleisterwerk of diverse plaatmaterialen, waaronder onderhoudsarm hout. Ook voor het dak zijn alle afwerkingen toepasbaar: riet, leien, dakpannen of trendy golfplaat. Houtskeletbouw geeft de opdrachtgever en/of architect alle vrijheid als het gaat om vormgeving. Het uiterlijk van de woning verwijst op geen enkele wijze naar de bouwmethode. Tenzij nadrukkelijk voor bekleding met onderhoudsarm hout wordt gekozen.

 

Prefabricage heeft als belangrijk voordeel dat de bouwtijd relatief kort is. De bouwelementen worden in gespecialiseerde timmerfabrieken vervaardigd en vervolgens naar de bouwplaats vervoerd. Daar wordt vervolgens binnen één tot twee dagen het casco neergezet. De woning is dus supersnel wind- en waterdicht, waardoor er nauwelijks sprake is van bouwvocht. Een relatief korte bouwtijd betekent ook rentewinst. Het relatief lage gewicht van hout is bovendien gunstig voor de benodigde fundering. Dat is een van de redenen dat onderdelen die in de houtskeletbouw zijn ontwikkeld, zoals bepaalde dakconstructies, inmiddels ook worden toegepast bij andere bouwsystemen.

 

Houtskeletbouw is veelzijdig toepasbaar en geschikt voor woningen en woongebouwen tot vijf verdiepingen. Hsb vraagt niet om meer onderhoud dan andere bouwmethoden. Het frame is immers zorgvuldig weggewerkt achter de beplating, zodat er geen vocht bij kan komen. Om nog een misverstand uit de weg te ruimen: een houten skelet als basis levert geen verhoogd brandgevaar op, omdat brandwerende beplatingen de constructie afschermen zodat het vuur zich niet kan uitbreiden. Proeven tonen aan dat de combinatie van gipskartonplaten en minerale wol zowel de branddoorslag als -overslag effectief tegengaat. Nederlandse verzekeringsmaatschappijen zullen een houtskeletwoning daarom niet als een groter risico aanmerken.


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>