De woonboerderij heeft een herkenbare bouw, die direct de sfeer van een luxe boerderij uitstraalt. Kenmerkend is vaak de grote kap, die bekleed kan worden met riet of ouderwets ogende dakpannen. Bij de bouw van een boerderij wordt vaak gekozen voor robuuste materialen, zoals hout en metselwerk. De uiterlijke kenmerken zullen nostalgie uitstralen, terwijl u van binnen geniet van het moderne comfort en energielabel van nu.
Het voordeel van het nieuw laten bouwen van uw woonboerderij is vooral met het oog op de toekomst. Zo kan u uw woning duurzaam laten bouwen en voorzien van een warmtepomp, vloerverwarming, isolatie, alles wat bijdraagt aan een energiezuinige woning. Daarnaast kan u natuurlijk zelf de indeling en de functies van de ruimtes zelf bepalen. Een grote woonkeuken mag in een woonboerderij natuurlijk niet ontbreken, het centrale punt in huis, waar op hout of elektrisch gekookt kan worden. De vroegere ‘pronkkamer’ zal als living vormkrijgen. En de ‘bedstede’ zal nu een luxe slaapkamer worden, met aangrenzende badkamer.
Hoewel uw woonboerderij niet de functie zal hebben, zoals de traditionele boerderijen, kan er naast de hoofdwoning ook meerdere bijgebouwen gebouwd worden. Vroeger diende deze als stal. Met deze bijgebouwen creëert u niet alleen plaats voor een garage of schuur, maar eventueel ook een beschut erf aan de achterzijde van de woonboerderij. Een veranda mag ook niet ontbreken, voor de fijne zomeravonden op uw eigen boerderij.
Bron foto: Bouwbedrijf Ter Steege
Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden.
U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.