Traditioneel bouwen staat voor exclusiviteit. Deze ambachtelijke manier van bouwen is arbeidsintensief en daarmee gelijk de duurste methode. Maar tevens de meest flexibele vorm van huizen bouwen die van hip tot modern compleet op de bouwplaats wordt gemaakt. Het resultaat van traditionele bouw is dus altijd uniek. Alle elementen van de woning worden op de bouwplaats gestapeld én bevestigd en kunnen tot op de millimeter nauwkeurig op maat worden gemaakt. Bovendien is het een avontuurlijke manier van bouwen: het hele proces kan van begin tot eind op de bouwplaats worden gevolgd. Van het aanbrengen van het fundament tot het laatste laagje verf.
De ambachtelijke wijze van traditionele bouw is terug te vinden in het leger vaklieden dat betrokken is, zoals grondwerkers, metselaars, betonwerkers, ijzervlechters, timmerlui, dakdekkers, loodgieters, schilders, stukadoors, tegelzetters, vloerenleggers, elektriciens en verwarmingsmonteurs. Traditioneel verwijst ook naar het gebruik van duurzame bouwmaterialen als hardhout, baksteen en beton én naar de toepassing van traditionele technieken. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van gemetselde binnenspouwbladen en binnenmuren. De vaklieden ofwel onderaannemers vragen om een goede hoofdaannemer en/of uitvoerder met een strakke planning. Alle reden om met een ervaren bouwbedrijf of architect in zee te gaan.
Een nadeel van de traditionele bouwmethode is de afhankelijkheid van het weer. Zit dat tegen – en dat is geen zeldzaamheid in ons wisselvallige klimaat – dan kan dat al snel tot flinke vertragingen en dus tot extra kosten leiden. Om tijd en kosten te sparen wordt daarom ook bij traditionele bouw steeds vaker gebruik gemaakt van geprefabriceerde elementen, zoals betonnen wanden en vloeren. Door met geprefabriceerde elementen te werken staat het casco ofwel de ruwbouw eerder overeind en kan de woning sneller wind- en waterdicht worden afgewerkt. Belangrijk, omdat daarmee bouwvocht zoveel mogelijk wordt vermeden. En dat spaart uiteindelijk weer tijd: want pas als de woning voldoende droog is, kan met de afwerking worden gestart.
Gespecialiseerde bedrijven in de traditionele bouw hebben doorgaans al diverse huizentypen in hun bestand die op alle manieren kunnen worden uitgebouwd of aangepast, zodat uiteindelijk toch weer een uniek ontwerp staat. Een traditioneel gebouwd huis kan dus wel degelijk geprefabriceerde elementen bevatten. Omgekeerd bestaat er geen geprefabriceerde woning waarbij géén traditionele bouwtechnieken zijn gebruikt. Metselen blijft hoe je het ook wendt of keert een traditionele bouwtechniek. Maar dat traditionele bouw dé methode blijft voor een persoonlijk en vrij ontwerp spreekt voor zich.
Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden.
U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.