Wie een eigen huis wil bouwen, kan ervoor kiezen dit middels houtstapelbouw te fabriceren. Deze bouwmethode is in feite niets anders dan het stapelen van houten balken die solide wanden vormen, zodat ze bestand zijn tegen de meest extreme weersomstandigheden. Deze bouwvorm wordt ook wel logbouw genoemd. Logs is een ander woord voor de houten balken. Duurzamer bouwen en wonen bestaat bijna niet.
In houtrijke landen als Groenland, Canada, Scandinavië, Siberië, Japan en de Verenigde Staten wordt houtstapelbouw sinds eeuwen toegepast. In Nederland is deze bouwmethode nog relatief onbekend, maar de belangstelling voor houtstapelbouw neemt toe. Hout beschikt van nature over uitstekend isolerende eigenschappen. De isolatiewaarde kan met eenvoudige middelen worden verhoogd, door bijvoorbeeld met een isolerende laag tussen binnen- en buitenwanden te werken. Al met al kan dit een besparing van tot wel veertig procent op de verwarmingskosten opleveren.
Hout werkt bovendien vochtregulerend. Teveel aan luchtvochtigheid wordt opgenomen, die tijdens drogere perioden weer aan de omgeving wordt afgestaan. Kortom: een prima uitgangspunt voor een gezond leefklimaat. Voor een duurzaam resultaat is het belangrijk met goed passende en trekvrije balken te werken. In de moderne houtstapelbouw worden daarom gelamineerde logs toegepast, waarbij meerdere houten delen tegen elkaar worden gelijmd. Bijkomend voordeel van deze techniek is dat minder dikke bomen nodig zijn om een bepaalde balklengte en -dikte te kunnen bereiken. En dat voorbehandeld hout beter tegen de inwerking van vocht (rot) en ongedierte is beschermd.
Opvallend bij logbouw is dat hout letterlijk het basismateriaal vormt. Het meest in het oog springende aspect zit ‘m dan ook in het visuele: bij logbouw blijf je het hout goed zien, zowel buiten als binnen. Houtstapelbouw kan goed in combinatie met houtskeletbouw worden toegepast. Net als bij andere prefabricage methoden is de snelle bouwtijd een van de grote voordelen. Het casco is doorgaans binnen vier tot zes weken klaar.
Hout spreekt tot de verbeelding. Is het niet voor de constructie van de woning, dan in ieder geval voor het interieur. Ook op andere punten scoort houtstapelbouw hoog. In verhouding met standaard bouwmaterialen als steen en beton is voor de productie van hout weinig energie nodig. De groei gaat tenslotte vanzelf. Alleen het transport en de verwerking in de fabriek vragen bij de productie om energie. Bouwen met hout past bij een verantwoord milieubeheer.
Vanzelfsprekend geldt het bovenstaande alleen als er geen roofbouw wordt gepleegd – zoals in tropische wouden helaas nog steeds het geval is – en er dus sprake is van verantwoord bosbeheer, waarbij kappen en herbebossing in evenwicht zijn. Eigenlijk is er maar één nadeel: logbouw vergt meer onderhoud dan een met baksteen afgewerkt huis. Het houtwerk moet zo nu en dan van een nieuwe laag verf worden voorzien om het in optimale conditie te houden.
Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden.
U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.