Wie een nieuw huis gaat bouwen zoekt uiteraard naar manieren om dit zo duurzaam mogelijk in te richten, voor nu en in de toekomst. En daarbij zijn zonnepanelen hip en happening.
Een eenmalige investering die je op termijn flink wat geld kan besparen. In dit artikel duiken we in de financiële voordelen van zonnepanelen.
Als je een nieuw huis bouwt dan is dat waarschijnlijk omdat je er voorlopig wel wil blijven wonen. Goed nieuws, zonnepanelen verdienen zich terug binnen zo’n zes tot acht jaar. Bovendien is de besparing ten opzichte van het reguliere energienet nog eens een stuk groter door die almaar stijgende energieprijzen. Moet je immers een nieuw energiecontract afsluiten, dan is de kans op dit moment groot dat je de hoofdprijs betaalt.
Ben je benieuwd naar de zonnepanelen kosten? Doe dan de Dakscan voor een indicatie van de prijs voor het zonnesysteem en de besparing die je op basis van een schatting van je verbruik per jaar kunt realiseren.
Een van de belangrijkste factoren die het rendement van zonnepanelen bepaalt, is het type dak. Heb je (deels) een plat dak, dan kan dat een goede optie zijn om panelen op te laten plaatsen. Zonnepanelen op plat dak hebben namelijk een aantal voordelen. Hierbij kan de ideale hellingshoek en richting bepaald worden. Een plat dak heeft geen schaduwkant en last but not least: wanneer je niet zo enthousiast bent over de uitstraling van zonnepanelen, dan zorg je er met panelen op een plat dak voor dat ze zoveel mogelijk uit het zicht zijn.
Sungevity, aanbieder van zonnepanelen, raadt aan om je altijd te laten adviseren door een gespecialiseerd bedrijf, die met oog op jouw budget, wensen en verbruik kijkt naar het beste zonnesysteem voor jouw situatie. ‘Een specialist die houdt onder meer rekening met de hellingshoek en windrichting van het dak en adviseert je over hoe jij een aantrekkelijk rendement kunt behalen en hoeveel zonnepanelen daarbij horen. Ook wordt gezorgd voor kwalitatief montagemateriaal en de juiste omvormer’. Kortom, de keuze voor een goed zonnesysteem hoef je niet zelf te maken, daarvoor ga je altijd voor advies op maat.
Heb je al een flink budget uitgetrokken voor het bouwen van je huis en blijft er eigenlijk niets meer over voor een zonnepanelen systeem? Vergeet dan niet dat je liefst 21% btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst als je voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft. En dat scheelt je al snel €1.000 op een compleet zonnesysteem.
Daarnaast zijn er in sommige gemeenten subsidies verkrijgbaar. Check daarvoor de website van de gemeente om te zien welke regelingen bij jou van toepassing zijn. Naast regelingen voor zonnepanelen zijn er soms ook andere duurzaamheidsregelingen, waar jij als nieuwbouwer wellicht effectief gebruik van kunt maken.
Bovendien is het op dit moment nog mogelijk om de salderingsregeling toe te passen. Daarmee kun je ongebruikte stroom terug leveren aan het net en zo nog wat geld overhouden aan je zonnesysteem.
Je kunt tot slot altijd nog een groene lening overwegen als je het geld op dit moment niet op zak hebt. Daarover betaal je rente, maar die verdient zich normaal gezien terug wanneer je zonnepanelen verkiest boven het reguliere energienet.
Verduurzamen is sowieso een goed idee, want de regels omtrent duurzaam energie opwekken worden almaar aangescherpt met als doel om Nederland in 2050 zover als mogelijk helemaal duurzaam en CO2-neutraal te hebben. Bovendien heeft een duurzaam huis een positief effect op de waarde van je woning, waarbij eerder al uit onderzoek van De Nederlandse Bank bleek dat een huis met ongeveer €7.000 in waarde stijgt door de aanleg van zonnepanelen.
Zowel voor het milieu als de eigen portemonnee op lange termijn loont het daarom om naar meerdere manieren te kijken om het huis te verduurzamen. Overweeg een zonneboiler en warmtepomp, zorg voor goede isolatie en ga voor ledverlichting. Er zijn manieren genoeg om zo energiezuinig het huis in te richten.
Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden.
U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.