Logo
Zelf een huis bouwen? Denk ook aan de energievoorziening

Zelf een huis bouwen? Denk ook aan de energievoorziening

Als je op zoek bent naar een bouwkavel of bouwgrond, betekent het dat je een spannende tijd tegemoet gaat. Zelf een huis bouwen is niet zomaar iets. Enerzijds kun je al je woonwensen vervullen. Je hebt letterlijk de kans om je droomhuis te creëren. Anderzijds zul je ook belangrijke zaken tegenkomen waar je jezelf het liefst zo min mogelijk mee bezig houdt. Je woning uittekenen en indelen is tenslotte een stuk interessanter dan nadenken over de energievoorziening. We geven je graag een aantal tips over de energievoorziening, juist nu je álle keuze hebt!

Het is geen verassing als we zeggen dat de energierekening bij iedereen ontzettend hoog is. We hebben te maken met de Oekraïne crisis, we hebben een gastekort, vraag te veel en een hoge prijs op C02-emmissierechten. Allemaal ingrediënten voor een alsmaar hoger wordende rekening. Het goede nieuws is dat wanneer je van scratch af aan een huis gaat bouwen, alles direct zo energiezuinig mogelijk kunt inrichten. Goede isolatie hebt al enorm. Maar het liefste heb je ook een duurzame energiebron. Zonnepanelen plaatsen is een lastige optie; ook daar heerst een grondstoffen tekort. Wat dan wel mogelijk is? Maak gebruik van bodemenergie!



Tip 1: Maak gebruik van bodemenergie

Wist je al je onze eigen bodem enorm goed kunt gebruiken als energievoorziening? Dat klinkt wellicht vaag, maar we leggen het uit. 40% van de energie die we verbruiken, verbruiken we om onze woning te verwarmen en te verkoelen. Veel woningen gebruiken daarvoor een airco, die de warmte afgeeft aan de buitenlucht. Heel zonde, want met een Warmte Koude Opslag (WKO) in de bodem kun je de warmte hergebruiken. 

De bodem als duurzame energievoorziening

De technologie van een WKO in combinatie met een warmtepomp is eigenlijk overal toepasbaar in Nederland. Daar hoef je dus geen rekening mee te houden tijdens de aanschaf van een bouwkavel. Wat een WKO in feite doet, is warmte opslaan in een watervoerende laag. De bodemgrond isoleert en werkt in feite als een thermosfles. Het opgewarmde grondwater gebruik je in de winter om je woning te verwarmen. Als het water de warmte afgeeft, koelt het water logischerwijs af. Dit koude water wordt opgeslagen in de WKO en ’s zomers weer gebruikt om de woning te verkoelen. Zo loopt het cirkeltje rond. 


Tip 2: Huur vakmensen in

Een WKO is dus een hele duurzame methode om je woning mee te verwarmen. Het enige dat elektriciteit vraagt, is het rondpompen van water. De installatie van een WKO vergt echte vakkennis. De aanleg en het beheer van de systemen is enorm belangrijk. Het gebruik van goede materialen, zoals die van TSE online, helpen al enorm. Maar het gezegde luidt niet voor niets: ‘schoenmaker, blijf bij je leest.’

Succes met het nadenken over de energievoorziening van je droomhuis!

 


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>