Logo
Van plan om je eigen woning te bouwen? Bekijk eerst deze tips

Van plan om je eigen woning te bouwen? Bekijk eerst deze tips

Wanneer je een huis wilt gaan bouwen zijn er allerlei dingen die op je afkomen en het is goed om hier van tevoren allemaal goed bij stil te staan. Niet omdat deze dingen allemaal heel erg groots zijn, maar wel omdat het beter is voor je besluitvormingen op latere momenten. Daarnaast helpt het goed inlezen in de materie en het voorbereiden bij het maken van een geschikt budget en een geschikte planning. Want die twee elementen gaan heel vaak fout bij mensen die een eigen huis laten bouwen.

Bekijk een kadastrale kaart

Via het internet kun je een gratis online kadastrale kaart vinden. Zo’n kadastrale kaart is hoogstwaarschijnlijk iets waar je nog nooit mee te maken hebt gehad. Dat is ook logisch, want normaal kom je helemaal niet met kadastrale kaarten in aanraking. Echter is een kadastrale kaart zeer interessant om te gebruiken als je van plan bent om je eigen huis te bouwen.

Waarom? Een kadastrale kaart geeft een exact beeld van de perceeloppervlakte, perceel omtrek, gemeentenaam, postcode, het bestemmingsplan et cetera. Deze informatie is enorm van belang wanneer je specifieke afspraken moet maken met een aannemer wat betreft de blauwdruk van je huis. Vooral op het gebied van omheiningen en erfgrenzen. Daarnaast weet je bij de kadastrale kaart zeker dat de informatie volledig juist is. Mocht je in een later stadium met een makelaar te maken krijgen, of zelfs een koper, dan weet je zeker dat jij altijd goed geïnformeerd bent.

Breng de kosten in kaart

Als je op het punt staat om een woning te bouwen is het uiteraard altijd goed om vooraf de kosten in kaart te brengen. Dat spreekt voor zich. De meeste mensen starten dan ook met een begroting en delen hun budget keurig op in verschillende kostenposten. Echter wordt hierbij vaak een van de meest belangrijke kostenposten vergeten: de post onvoorziene kosten van ongeveer 10%. Je gaat namelijk gegarandeerd problemen tegenkomen die wellicht ook extra geld kosten. Dit kan een duurder uitgevallen badkamer zijn, een onvoorzien probleem met de leidingen of extra kosten bij de stukadoor. Wat de reden ook is, als je alles helemaal strak budgetteert, zonder een marge van ongeveer 10%, snijd je jezelf in de vingers. Dit is een voorbeeld van een element waar je van te voren over na moet denken. 

Een tweede belangrijke tip bij het in kaart brengen van de kosten, is om je ook aan de budgetten te houden! Heel veel mensen budgetteren te laag, of kunnen zich niet inhouden als ze bijvoorbeeld hun droomkeuken tegenkomen, waar eigenlijk geen geld voor is. Die ene aankoop kan dan wel oké lijken, maar door zo’n verschuiving in je budget kun je jezelf later nog eens flink tegenkomen als andere elementen ook duurder blijken te zijn dan gedacht. En dan kan 10% onvoorzien er heel snel doorheen gaan.


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>