Logo

Tussen tuun en tuintrends van 2019

Tuinen zijn er sinds de tijd dat er nederzettingen werden gebouwd. Bij de huizen werden kleine akkers gebouwd om de gewassen te beschermen tegen vernieling en vraat van dieren. Om de gewassen te beschermen werd een omheining geplaatst van in elkaar gevlochten takken. Zo’n omheining heette een tuun, vandaar het woord tuin. Toch zou het nog tot na de Tweede Wereldoorlog duren voordat een huis met een tuintje zoals wij dat nu kennen voor de ‘gewone man’ was weggelegd.

Bielzen en tegels

In de jaren vijftig hebben de meeste tuinen een keurig gazonnetje met langs de rand bloemperken en een enkele conifeer. Vanaf de jaren zestig wordt de tuin steeds meer een aan mode onderhevig verschijnsel, en wisselen de trends zich af. Zo is in de jaren zeventig de spoorbiels en de gewassen grindtegel populair. In de jaren daarna wil men sierbestrating, pergola’s, vijvers en fonteintjes. Minimalistische tuinen met strakke waterpartijen (afgeleid van de Japanse tuinen), worden afgelost door de ‘wilde tuin’, waar de natuur zijn gang gaat. Vanaf de eenentwintigste eeuw overheerst het gemak. We zien de tuin langzaam verstenen tot een onderhoudsvrije loungeplek. Een plek waar je kunt relaxen en waarin tuinieren tot aan minimum kan worden beperkt.

Trends en valkuilen

Trends kunnen mooi zijn, maar ze zijn tijdelijk en voor je het weet voorbij. Een tuin aanleggen doe je (hoogstwaarschijnlijk) voor de langere termijn. Het is verstandig om je niet te veel te laten verleiden tot iets dat al te veel aan mode onderhevig is. Je kunt je bijvoorbeeld laten inspireren door de stijlkenmerken van je huis. Het kan mooi zijn om je tuinontwerp daarop aan te laten sluiten.
Als je het lastig vindt om hierin keuzes te maken, kan je een hovenier inschakelen. Hij kan je helpen met de inrichting en met een goed beplantingsplan. Hij heeft verstand over welke planten geschikt zijn voor jouw tuin, qua grond en weersomstandigheden. Zo weet je zeker dat je tuin er het hele jaar goed uitziet. Dit is duurder dan het zelf doen, maar het behoedt je voor keuzes waar je later spijt van krijgt.Voor de aanleg van je tuin geldt hetzelfde. Een schutting kan je laten plaatsen door een timmerman. Dit is vakwerk dat je het beste aan een specialist kunt overlaten. De kosten voor een timmerman of hovenier zijn het dubbel en dwars waard, zeker als je hiermee de ellende van een verzakte schutting of lekkende vijver kunt voorkomen.

De natuur terug in de tuin

Onder invloed van het veranderende klimaat is de natuurlijke tuin weer helemaal terug. Een tuin met alleen maar tegels inmiddels taboe. Tuinen zijn weer groen en divers. Met bomen en planten die aantrekkelijk zijn voor vogels, vlinders en andere insecten. En je tuin moet anno 2019 regenbestendig zijn. Steeds vaker krijgen we te maken met extreme droogte of juist met wateroverlast. Zorg ervoor dat al dat water ergens heen kan, en dat je het opslaat voor wanneer het nodig is. Je kunt op allerlei manieren het regenwater opvangen om er in de droge perioden je tuin mee te bevloeien. Het kan met een ouderwetse regenton en een kraantje, maar er bestaan ook meer geavanceerde manieren. Er zijn zelfs automatische sproeisystemen die je met een app kunt bedienen.

Verticaal tuinieren

In grote steden worden de tuinen steeds kleiner. Grond is schaars in Nederland, zeker in de Randstad. Niet zo vreemd dus dat er beknibbeld wordt op de buitenruimte. De oplossing voor de kleine tuin is even simpel als voor de hand liggend: verticaal tuinieren. Heb je een kleine tuin of zelfs een balkon? Gebruik je gevels en muren om daar planten te laten groeien. Er zijn vele doe-het-zelf plannen hiervoor te vinden, maar je kunt je verticale tuintje ook gewoon kant-en-klaar kopen bij tuincentrums. Je kunt bijvoorbeeld een pergola plaatsen – mooi met blauweregen of druiven. Ook bestaan er allerlei systemen om je gevel te laten begroeien. Zoveel mogelijk de lucht in dus!

Heb je een overkapping in je tuin, denk dan ook eens aan een groen dak. Met sedum-matten, sedums zijn vetplantjes die weinig tot geen verzorging nodig hebben, is zoiets vrij eenvoudig aan te leggen. Omdat sedum water vasthoudt is het een natuurlijke manier om hemelwater te reguleren, bovendien is het een goede isolatie. Om die reden bestaat er in een aantal gemeenten een subsidieregeling voor de aanleg van groene daken.

Puur natuur

Nederland verduurzaamd. En natuurlijke materialen zijn daardoor een absolute tuintrend in 2019. Dat geldt voor tuinmeubilair, bestrating maar ook voor een afrastering. Veel mensen kiezen nog steeds voor een schutting als afscheiding van hun tuin met die van de buren. Een schutting neerzetten is, hoe eenvoudig het er ook uit mag zien, een specialistisch karwei. Het beste kan je een schutting laten plaatsen door een timmerman. De kosten liggen afhankelijk van het materiaal tussen de 50 euro voor een schutting van geïmpregneerd hout, tot 190 euro voor een hardhouten schutting.

Een andere trend in de tuin is het laten plaatsen van een hout beton schutting. Dit heeft de natuurlijke uitstraling van een houten schutting, maar ondervindt geen problemen door weersinvloeden. Daarmee voorkom je houtrot en verleng je de levensduur van je schutting. De kosten voor een timmerman komen hier nog bij. Hoeveel het uiteindelijk kost, hangt af van de oppervlakte van je schutting, het materiaal dat je gebruikt en of er nog vooraf een oude schutting verwijderd moet worden. In 2019 heeft de tuin ook een doe-het-zelf karakter gekregen. Huiseigenaren laten de standaard kant-en-klaar tuinschermen achter en gaan steeds meer zelf aan de slag om schuttingen te bouwen met losse planken. Overleg altijd eerst met je buren als je overweegt een schutting te plaatsen. Het is immers ook hun tuin en misschien willen ze de kosten zelfs met je delen. Als je voor de aanleg van je tuin een hovenier inschakelt, kan je die ook een schutting laten plaatsen.


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>