Het voordeel van een gloednieuwe woonwijk is dat alle nutsvoorzieningen die er aangelegd worden van de beste kwaliteit zijn. Dit is ook de reden waarom praktisch elke nieuwbouwwijk in Nederland tijdens de realisatie ervan meteen al wordt voorzien van een glasvezelnetwerk. Dit netwerk is de opvolger van onder meer de aloude koperen telefoonkabels en de coaxkabels die vele jaren voor de levering van kabeltelevisie werden gebruikt. De glasvezeltechniek is tevens de opvolger voor ADSL- en kabelinternet.
Het grote voordeel van een glasvezelaansluiting is dat de kabel heel veel data met extreem hoge snelheid kan transporteren. Dat is iets wat heel goed van pas komt in een wereld waarin we steeds meer data in ons dagelijkse leven gebruiken. Beschikt u over glasvezelinternet? Dan kunt u onder meer probleemloos en zonder haperingen op het internet digitale video’s bekijken, online gamen zonder dat u daarbij last hebt van vertragingen en honderden verschillende tv-kanalen in de hoogst mogelijke beeldkwaliteit bekijken. In tegenstelling tot koperen telefoonkabels en coaxkabels kan glasvezel u veel stabieler internet bieden, omdat er bij deze techniek niet langer data met behulp van geluid wordt verstuurd en ontvangen, maar er gebruikgemaakt wordt van laserlicht dat razendsnel door de flinterdunne glazen draadjes van de glasvezelkabel schiet.
Voor de aanleg van glasvezelkabels worden overigens zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat u er last van zult ondervinden. In nieuwbouwwijken is weliswaar vaak nog volop lege ruimte te vinden waar de kabelleggers ongestoord hun gang kunnen gaan. Maar het is ook goed mogelijk dat een nieuwe wijk al deels bewoond is voordat de drukke planning van de kabellegers het toelaat om glasvezelaansluitingen te realiseren. In het laatstgenoemde geval wordt er altijd slechts één zijde van de straat opengebroken, zodat bewoners altijd bereikbaar zijn voor hulpdiensten. Daarnaast duren de graafwerkzaamheden in een (deel van de) straat zelden langer dan een dag. De aanleg van een glasvezelaansluiting bij u thuis betekent overigens niet dat er ook in uw tuin gegraven moet worden. Ook hoeft er geen breekwerk aan een eventueel aanwezige veranda plaats te vinden. Met speciale apparatuur wordt de kabel namelijk gewoon onder de grond naar uw huis ‘geschoten’.
Het feit dat er een glasvezelnetwerk in uw nieuwbouwwijk wordt aangelegd betekent niet dat u er verplicht gebruik van dient te maken. Hou er echter wel rekening mee dat het aanleggen van glasvezel op dit moment in praktisch alle gevallen gratis wordt aangeboden, terwijl het goed mogelijk is dat voor installatie op een later tijdstip een vergoeding wordt gevraagd. Vergeet daarnaast niet dat in veel nieuwbouwwijken zelfs helemaal geen koperen kabels voor telefonie en kabel-tv in de grond komen te liggen, zodat u eigenlijk niet veel keuzemogelijkheden hebt. Op het glasvezelnetwerk zijn echter diverse internetproviders actief, zodat u er volledig vrij in bent de aanbieder te kiezen die het beste aansluit bij uw eigen digitale wensen.
Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden.
U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.