De kosten van een bouwkavel zijn per gemeente verschillend. Gemeenten hanteren namelijk verschillende methoden voor de prijsstelling van nieuwbouwkavels. Daarnaast zijn bouwkavels in dichtbevolkte en populaire gebieden duurder dan op het platteland. Dit is uiteraard een kwestie van een hogere vraag in de Randstad. In het oosten van het land liggen de prijzen van een kavel over het algemeen flink lager dan in het westen. Je kunt bouwgrond kopen om vervolgens een huis op te bouwen waar je zelf in kunt wonen, maar het wordt ook een steeds populairdere manier van beleggen.
De vierkantemeterprijs van een gemiddelde bouwkavel ligt het hoogst in Noord-Holland, met een prijs van €460 per vierkante meter. Wanneer je dit vergelijkt met de €140 per vierkante meter die je gemiddeld betaalt in Groningen is het prijsverschil zeer pittig. De prijs voor de gehele kavel heeft een directe relatie met de grootte van de bouwkavel. Vaak hanteren gemeenten een variabele grondprijs per vierkante meter. Hoe groter de kavel die je aan wilt schaffen is, hoe lager de prijs per m2 wordt. Doorgaans heeft een bouwkavel van 400 tot 600 m2 een vaste prijs en valt daarboven een aangepaste prijs te realiseren volgens een door de gemeente vastgestelde staffel. Let er ook altijd goed op of de prijs inclusief of exclusief btw is.
Je kunt de aankoop van een bouwkavel en de bouw van je toekomstige huis financieren met een hypotheek. Dit is doorgaans de goedkoopste optie omdat de rente lager is dan bij een lening en de looptijd langer. Je maakt verschillende kosten tijdens het proces van een bouwkavel kopen en de uiteindelijke nieuwbouwwoning bouwen. Deze worden onderverdeeld in de stichtingskosten en de plankosten. De plankosten zijn de kosten die je maakt voordat je op het punt bent gekomen om het bouwkavel aan te kopen. Deze kosten kun je niet meefinancieren in de hypotheek. Maar hiervoor kun je wel extra lenen. Denk bij deze kosten aan het maken van bouwtekeningen en het aanvragen van de bouwvergunning. Onderschat deze kosten niet, want ze kunnen redelijk oplopen. Als je niet genoeg spaargeld hebt om dit zelf te financieren is het een goed idee om een persoonlijke lening af te sluiten, waarbij je precies weet wat je kwijt bent aan het lenen. De persoonlijke lening heeft een vaste rente en vaste looptijd waardoor je precies weet hoeveel je iedere maand betaalt.
De stichtingskosten kunnen wel vanuit een hypotheek gefinancierd worden. Dit zijn de kosten voor het bouwen van je nieuwe huis waaronder onder andere de grond, de overdracht en de bouwkosten vallen. Ook het aanleggen van gas, licht, water, de kosten van de architect en de benodigde vergunningen kunnen met de hypotheek worden meegefinancierd. Hierdoor is het bouwen van een eigen huis wellicht nog interessanter dan dat je al dacht.
Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden.
U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.