Logo
De kenmerken van een energieneutraal huis

De kenmerken van een energieneutraal huis

Om klimaatverandering tegen te gaan, is het noodzakelijk dat we met z'n allen minder energie gaan gebruiken. Op dit moment nemen Nederlandse huishoudens zo'n 15 procent van het totale energieverbruik voor hun rekening. Daarom moet vanaf 2021 elke nieuwbouwwoning (bijna) energieneutraal zijn.

Wat is een energieneutraal huis?

Een energieneutraal huis wekt net zoveel energie op als het verbruikt. Over een jaar gemeten is het netto energiegebruik van een woning dus nul. Energieneutrale woningen worden ook vaak zelfvoorzienende of nul-op-de-meter-woningen genoemd. Tot 2020 wordt de energieprestatie van een gebouw nog uitgedrukt in de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Vanaf 2021 moeten alle nieuwe woningen voldoen aan BENG-eisen. BENG staat voor: bijna-energieneutraal gebouw. Het is de bedoeling dat er, naast het beperken van het energieverbruik, voor minstens 50 procent gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, biomassa en windenergie.

Hoe bouwt men een duurzaam huis?

Duurzaam bouwen is meer dan energiebesparing. Bij de bouw van het huis staat het respect voor klimaat voorop. Zo wordt er gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen die niet schadelijk zijn voor mens, dier en het milieu. Allereerst is het belangrijk dat de woning zeer goed geïsoleerd is. Op deze manier blijft de warmte binnenshuis en gaat er dus minder warmte verloren. Dat betekent ook dat er geen of nauwelijks kieren mogen zijn. Zorg ook voor een goede isolatie met warmteterugwinning voor een gezond binnenklimaat. Om het huis te verwarmen, wordt er gekozen voor een duurzame verwarmingsinstallatie. Denk hierbij aan een warmtepomp. Door de elektrische verwarmingsinstallaties, gaat het stroomverbruik waarschijnlijk wel omhoog. Kies dus bij voorkeur voor een groene energieleverancier. Energie vergelijken is dus altijd een slimme zet.

Zelf energie opwekken

Een belangrijk onderdeel van energieneutraal wonen is het zelf opwekken van energie. De meeste mensen kiezen voor zonnepanelen. Dat is ook logisch, want u hebt deze investering tegenwoordig al binnen gemiddeld 7 jaar terugverdiend. Als u meer stroom opwekt dan u zelf verbruikt, dan levert u dit terug aan het elektriciteitsnet. U krijgt hiervoor een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding, verschilt per energieleverancier. Door energie te vergelijken zoekt u uit welke energieleverancier de hoogste vergoeding uitkeert. Het is ook mogelijk om de zonnepanelen te combineren met een zonneboiler. Op deze manier zorgt u ook voor warm water in de woning.

Subsidies voor duurzaam (ver)bouwen

De overheid stimuleert duurzaam bouwen. Daarom kunnen woningeigenaren profiteren van allerlei aantrekkelijke regelingen en subsidies. Zo krijgt u een tegemoetkoming voor de aanschaf van een of meerdere warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketel. U kunt deze subsidie tot en met 31 december 2019 aanvragen bij de RVO. Daarnaast krijgen particulieren de btw die zij betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug van de Belastingdienst.


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>