Logo

Bouw je eigen energiezuinige woning


Een eigen huis bouwen heeft tal van voordelen ten opzichte van het kopen van een bestaande woning. Wat zijn de grootste voordelen van zelfwoningbouw? 

Voordelen eigen huis bouwen

1. Je kunt zelf de plek uitkiezen waar je gaat wonen. Je zoekt een goed bouwkavel op in de regio waar je je wilt vestigen, voor een prijs die binnen jouw budget valt.

2. Van achterstallig onderhoud heb je bij een nieuwbouwwoning geen last. Alles is immers nieuw.

3. Het interieur van je huis ontwerp je gewoon helemaal zelf. Dat betekent dat je je eigen droomhuis kunt ontwerpen. Heerlijk toch?

4. De bouw van een nieuwe woning is een goede kans om je woning helemaal energiezuinig te maken, volgens de laatste technieken die op het gebied van duurzaamheid ontwikkeld zijn. Mensen die hun verbruik van energie vergelijken tussen een oudere, bestaande woning en een nieuwbouwhuis, komen tot het inzicht dat zelf een energiezuinige woning bouwen enorm veel geld kan opleveren. En niet alleen bezuinig je op deze manier slim, je draagt ook een steentje bij aan een beter milieu!

5. Een eigen huis bouwen is tegenwoordig betaalbaar voor iedereen. Vroeger moest je vermogend zijn om dit te kunnen doen. Het aanbod aan kavels, materialen en producten op het gebied van huizenbouw is tegenwoordig zo breed, dat het in meerdere regio's in Nederland zelfs mogelijk is een huis te laten bouwen dat goedkoper is dan het gemiddelde aanbod aan huizen in die streek.

De kans om energiezuinig en energieneutraal te bouwen is wat ons betreft het grootste voordeel van zelf een huis bouwen. Maar hoe bouw je een energiezuinige woning? Waar moet je op letten? We hebben de drie belangrijkste aandachtspunten hieronder voor je op een rij gezet.

Energie vergelijken op het niveau van materialen

Ten eerste is het – na aankoop van jouw favoriete kavel – belangrijk dat je bekijkt welke bouwmaterialen het meest duurzaam en energiezuinig zijn. Zo kun je kiezen voor een prefab-woning van duurzame materialen als stro-leembouw of het gebruik van hout. Liefst producten die lokaal betrokken zijn, want dat is het meest gunstig voor het milieu. Verder kun je kiezen voor gebruik van plantaardige materialen, zoals hout en riet om het dak en de gevels te bewerken. Gebruik van aluminium kozijnen, een materiaal dat zeer lang meegaat, is ook een verstandige en duurzame keuze.


Wek je eigen stroom op

In de tweede plaats raden we aan om je woning energieneutraal te maken door zoveel mogelijk zelf energie op te wekken. Dat is op tal van manieren mogelijk. Laat sowieso voldoende zonnepanelen plaatsen om onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnetwerk. Verder dien je kritisch te zijn bij de keuze voor een energieleverancier. De voorkeur gaat hierbij natuurlijk uit naar een groene energieproducten die levert tegen scherpe tarieven. Die kun je vinden door energie vergelijken; kijk welke leverancier goedkope groene energie levert en het hoeft je niet extra te kosten.


Laat je nieuwbouwwoning meteen goed isoleren

Ten slotte zorg je uiteraard voor een perfecte isolatie, volgens de technische mogelijkheden die er zijn op het moment dat je het bouwplan begint te ontwerpen. Zorg in elk geval voor driedubbel isolatieglas, dat de warmte in huis goed vasthoudt. Verder is het verstandig meteen je muren te isoleren en voor vloerisolatie te kiezen. Kies de elektrische apparaten in je huis uit op basis van energielabel A, zodat je zo weinig mogelijk stroom verbruikt. Kijk hierbij goed of er gemeentelijke subsidies verkrijgbaar zijn, dan kun je eventueel extra op de aanschafkosten besparen!


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>